a

Povídání o józe a jiných věcech

a

Poslední příspěvky

 
a

Blog

Jóga pro seniory – cvičení na židli

Pohyb je život! A proto bychom s přibývajícími lety neměli přestat cvičit. Zvláště ve vyšším věku je pro náš organismus pravidelný pohyb nesmírně důležitý. S ohledem na váš zdravotní stav je však vždy lepší poradit se o vhodném druhu cvičení s lékařem.

Spokojená a uvolněná chodidla

  Nohy jsou základ. Na nich to vše stojí. :) O tom žádná. Proto je důležité, aby byla chodidla správně postavená a tvořila nám stabilní oporu,...

První pomoc při bolesti beder

Bolest beder snad alespoň jednou v životě potkala každého z nás. Někoho obtěžuje dokonce velmi často. V těle je vše propojené se vším, takže vždy není úplně snadné zjistit zdroj problému. Může to být plochými chodidly, jednostrannou zátěží při práci, špatnou matrací nebo to mohou být i vážnější změny a poškození našeho pohybového aparátu. V tomto videu si ukážeme jednoduchou první pomoc, když nás přepadne silná bolest v bedrech.

Uvolňující protažení při práci

Pokud vaše práce jednostranně zatěžuje váš pohybový aparát, tak se během dne párkrát protáhněte. Stačí pár jednoduchých cviků, které uleví ztuhlým částem těla a udělají...

Blahodárné účinky jógy, která je skutečně podle vašich potřeb

Jedna známá mi řekla, že by se józe ráda začala věnovat, ale necítí se dobře ve skupině cizích lidí, když “tu jógu vlastně neumí”. Nejdřív by se to chtěla někde naučit, aby pak mohla chodit na veřejné skupinové lekce.

Pokud jste začátečník, můžete hledat lekce pro začátečníky, ale jakýkoliv klidnější styl jógy (nejen pro začátečníky) pro vás bude i tak přínosný a budete stíhat sestavu ásán. Pokud se i přesto necítíte na skupinovou lekci, můžete na začátku zvolit cestu individuální lekce, kdy má lektor prostor jen pro vás.

Na jógu? Na tu já jsem moc “ztuhlej”!

Nezřídka se při rozhovoru o józe s “nejogíny” a po následném pozvání na lekci setkávám s představami, že člověk snad musí být mladá štíhlá a vysportovaná gymnastka s velkou fyzickou flexibilitou a klidnou myslí, aby byl vhodný adept pro tohle “těžko dostupné” cvičení. A přitom je to právě naopak! Zapomíná se na to, že jóga není jen o protahování a posilování těla.

Co by měla mít vaše jógamatka navíc?

Možná právě teď přemýšlíte nad koupí jógamatky a nevíte podle čeho se rozhodovat. Faktorů, podle kterých se rozhodujeme může být celá řada. Na co bychom ale neměli zapomenout, je samotný materiál. Volbu jiné než environmentálně šetrné podložky si už ani neumím představit. Při cvičení jsme ve velmi blízkém kontaktu s povrchem podložky, který vždy nemusí být zdravotně nezávadný a můžeme tak vdechovat toxické látky, ze kterých jsou některé vyrobené.

Rozbalte ji v práci

Osmihodinová pracovní doba při sedavém zaměstnání je pro naše tělo utrpením. Málokdo z nás je schopný si dobře nastavit ergonomii pracovního místa a celou pracovní dobu si hlídat správné držení těla. Během krátké chvilky jsme většinou zpět v naší komfortní zóně – v nezdravé pozici, na kterou jsme zvyklí.

Jóga při menstruaci

Menstruace může být pro některé ženy velmi bolestivá. Jemnou a klidnou jógou si můžeme od bolestí pomoct. I když se někdy můžeme cítit tak, že...